mandag den 18. januar 2016

En anbefaling om at stå fast :-)


Hermed en stor anbefaling af 'STÅ FAST' af Svend Brinkmann

Dette er ikke endnu en selvhjælpsbog – der står ikke 10 ting man skal (underforstået så ordner alt sig), men den angriber disse på humoristisk vis ved at sætte lignende op med modsat fortegn.
Det er en en reflektionsbog – hvor tiden sætter fødder over rødder uden at værdsætte fodfæste. Bogen er en 7-trins guide, der forsøger at vende det (og jeg citerer) ’accelererende kulturs etablerede sandheder om positivitet og udvikling på hovedet’. Bogen vil gerne give en modvægt til tidens entydige fokus på positive termer som evig udvikling og forandring. Det er en refleksion over hvordan man også kan betragte sit liv – hvis man har lyst. Fokus er på at for at overleve i den accelererede kultur er at lære også at stå fast. At have fodfæste. Det er ikke det samme som stilstand. Kort sagt et modsprog til fejringen af den accelererede kulturs udviklingsimperativ (imperativ = almen etisk leveregel der har karakter af et bud).

Jeg synes det er et sjovt indspark – og det betyder ikke at jeg er sort-seer, bitter eller andet – men det betyder at jeg ind imellem har brug for det modsatte af fødder. Det er en anden vinkel på tilværelsen – og jeg går ind fra så mange vinkler og perspektiver som muligt. Og vi er jo alle forskellige, så alle drager noget forskelligt ud.
Her er en ultra kort gennemgang af de 7 kapitler, der hver især forsøger at finde fodfæste og stå fast. Læs selv bogen, hvis det skulle have yderligere interesse (eller lad være, hvis man ikke har lyst). Bogen indeholder sjove anekdoter og pointer – ganske ofte med stor sandhed trods det umiddelbare provokerende budskab. Jeg synes den er interessant og et godt indspark i min egen udvikling, hvilket jo på samme tid er et paradoks.

1: Hold op med at mærke  efter i dig selv.
- Jo mere du mærker efter, desto dårligere får du det. Lægerne kalder det sundhedens paradoks: Jo bedre patienter bliver hjulpet og jo mere de mærker efter, desto dårligere oplever de at have det. De fleste selvhjælpsguruer vil have dig til at træffe beslutninger ved at ”mærke efter i maven”. Det er en dårlige idé. Især hvis du har spist rødkål. Gør det til en vane kun at mærke efter i dig selv én gang om året. For eksempel i sommerferien. Det værste ved at mærke efter er, at det ofte er et redskab til ”at finde sig selv”. Det ender næsten altid med en skuffelse, da man typisk finder sig selv i sofaen i færd med at spise slik.

2. Fokuser på det negative i dit liv.
- Det er meget sjovere at være en sur gammel rad end en lalleglad hurraråber. Og der er jo også ofte en grund til at bekymre sig. Du bliver gammel, syg og til sidst dør du. Hvis du tænker over din elendighed hver dag, vil du uden tvivl værdsætte livet mere. Dette er stoicismens memento mori –(latin for) husk at du skal dø.

3. Tag nej-hatten på.
- Der er en enorm styrke og integritet i at sige ”Det gider jeg ikke”. Kun programmerede robotter siger altid ja. Når nogen, for eksempel til en medarbejderudviklingssamtale, vil have dig til ’personlig udvikling’, så sig pænt nej tak. Sig, at du hellere vil have en kageordning. Øv dig i at sige nej til mindst fem ting hver dag.

4. Undertryk dine følelser.
- Hvis du altid er glad og positiv, vil andre mennesker tolke dine begejstrede ord som falske. Og hvis du ikke kan lægge låg på din vrede, er du som et uregerligt barn. Som et voksent menneske skal du vælge værdigheden frem for autenciteten. Øv dig derfor i at kontrollere dine følelser. Du kan for eksempel dagligt tænke på et mennesker, der har fornærmet dig, og sende vedkommende et overbærende smil i tankerne.

5. Fyr din coach.
- Coaching er blevet et allestedsnærværende udviklingsværktøj i den accelererede kultur. En coach skal hjælpe dig til at finde svarene i dig selv og realisere dine potentialer. Men dette er et fejlskud, og du bør overveje at fyre din coach og få en ven i stedet. Forær eventuelt din coach en billet til et museum og spørg, hvad man kan lære om sit liv ved at kigge udad i stedet for indad. Lær at nyde kulturens og naturens goder – gerne sammen med din eks-coach. Tag på skovtur eller på museum mindst en gang om måneden.

6. Læs en roman – ikke en selvhjælpsbog eller en biografi.
- Biografier ligger altid i toppen af bestsellerlisten, men ofte fejrer de blot trivielle menneskers successer og binder forestillingen om, at du kan kontrollere din tilværelse. Selvhjælpsbøger gør det samme, og i længden bliver du blot i dårligt humør over, at du ikke kan leve op til deres løfter om lykke, rigdom og sundhed. Romaner giver dig til gengæld mulighed for at forstå menneskers liv som komplekse og ustyrlige. Læs mindst en om måneden.

7. Dvæl ved fortiden.
Hvis du synes at tingene er dårlige nu, så forvis dig selv om, at de altid kan blive værre. Og sikkert bliver det. Fortiden har det derimod med at blive lysere og lysere, jo længere væk vi kommer fra den. Når nogen kommer med innovationsplaner og ”visioner” om fremtiden, så fortæl dem, at alting var bedre i gamle dage. Forklar dem, at fremskridtet kun er et par hundrede år gammel og i virkeligheden ødelæggende. Øv dig i at gentage dig selv. Led efter forbilleder, der er kørt fast. Insister på retten til at stå stille.


 

9 kommentarer:

  1. Nr. 6 vil jeg i hvert fald gerne støtte op om ;-) interessante teorier, kunne være jeg skulle kigge på den bog. Kh. Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. jeg tænker også nummer 6 er et godt råd. Og nok også 5 i mange sammenhænge. Men de er alle ret fine - når man læser det kapital, der hører til.

      Slet
  2. Halløj! Jeg har faktisk længe haft bogen på min ønskeseddel!... Glæder mig til at nogen på et tidspunkt giver den til mig, for den skal jeg da helt klart ha' læst! Ha' en skøn mandag!
    Kærligst, mig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg læste den faktisk i december og så, uden at have talt med mig om det, fik min mand bogen af min far i julegave. Det er dog sidenhen mest mig, der har (gen-)bladret i den. Den er faktisk et godt indspark. Tror også den ville være noget for dig :-).

      Slet
  3. Jeg har lige været til foredrag med den gode Brinkmann, og havde en rigtig god oplevelse. Jeg gik hjem med det nye motto: "Vi skal Ikke have så travlt med at finde os selv. Vi skal hellere affinde os med os selv". Der er jo ikke noget, der er sort eller Hvidt, men jeg synes, det er en god pointe :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en meget klogt motto. Jeg er enig i, at der intet er, der kun er sort eller hvidt. Men der er mange pointer, som jeg synes kan farve lidt.

      Slet
  4. Ja den synes jeg virkelig også er god! Mange gode forfriskende pointer serveret med lune! Tak for resuméet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak. Den er ret god. Og brugbar 😄.

      Slet
  5. Ja den synes jeg virkelig også er god! Mange gode forfriskende pointer serveret med lune! Tak for resuméet.

    SvarSlet