fredag den 5. februar 2016

Look at that, it's Fuck That Shit o'clock on a Friday


Hurra i dag er det fredag – og det er jo ganske fantastisk og faktisk den dag weekenden starter. Her starter den først omkring 15.30, hvor jeg vil ringe til ungerne og sige de skal gå hjem. På den måde kan jeg spare lidt tid – og nå at møde dem hjemme uden at skulle forbi skolen. Det er jo win-win. De elsker at gå selv og være ’store’ og jeg skal ikke hente.
I aften er det jo fredag – og vi har fået gode nyheder, så der skal bobler på bordet. Og mange kys og kram til min dygtige mand. Og så er der jo fredagsslik i lange baner. Og en overnattende veninde hos Margrethe. Til gengæld skal Caroline sove hos en pige fra vores gård. Det er simpelthen så skønt, at hun har sådan en skøn veninde hjemme hvor vi bor. Specielt lige nu, hvor hun, her et halvt år efter hun startede 0. klasse, pludselig er blevet ramt af et voldsomt og kraftigt savn efter børnehaven. Jeg tænker det er en naturlig efterreaktion, når nyhedens interesse for skolen har forføjet sig. Og nu er der minder og savn tilbage. Det var også en dejlig børnehave. Og man skal huske at huske (tøhø) på, at børnehaven jo var en kæmpe ingrediens i Carolines liv. Og pludselig er den der slet ikke. Vi har aftalt, at så snart vejret varmer bare en anelse op tager vi på besøg i dejlige Raadvad, hvor børnehaven ligger. Og bagefter sætter vi os, som traditionen foreskrev om foråret i børnehaven, på Raadvad kro og får kaffe (de voksne), saft (børn) og kage (os alle).
Men fredag – hvad er det egentlig for en størrelse. Jo ifølge Wikipedia, er fredag en ugedag (say what?) og normalt en arbejdsdag (ahhhh – er I sikre på det?). Det er muslimernes hellige dag svarende til jødernes sabbat, som er lørdag. Og de kristnes søndag. Det får mig til at spekulere over, hvordan man klarer den, som muslim på det danske arbejdsmarked.

Det er åbenbart ikke gudinde Freyja, der ligger navn til dagen, men derimod en anden gudinde Frigg. Det er Odins hustru – og desuden var hun også frugtbarhedsgudinde.Og hvorfor så freda – jo på oldhøjtysk hedder hun Frīa (dobbelt-g'et er en typisk nordisk lydudvikling), og ugedagen hedder netop også på oldhøjtysk frīatag (tysk Freitag), tilsvarende oldengelsk frīgedæg (engelsk Friday). Men for at gøre forvirringen total er der egentlig tale om en en oversættelse fra latin Veneris dies "Venus' dag", et navn, der lever videre i de romanske sprog: fransk Vendredi, italiensk Venerdi, spansk Viernes.Det er imidlertid ikke gudinden Venus, men planeten Venus, som dagen er opkaldt efter, idet ugedagenes navne bygger på en mellemøstlig astrologisk tradition.

Forvirret much? Jeg er forvirret, så jeg vil bare åbne en flaske champagne, hente et kilo løs godis, kramme mine børn og ikke mindst min mand. Og holde en god lang fredag. For fredag står også for slik, x-faktor, Disney og fredagsfilm (helst en man kan sove til uden at misse hele handlingen).

God fredag.

5 kommentarer:

  1. Rigtig god weekend til jer, og tillykke med de gode nyheder, hvad de så end er :-)

    SvarSlet
  2. Også stort tillykke herfra! Og dejligt med opklaring vedr. Fredag :-)

    SvarSlet
  3. Håber I har haft en fantastisk weekend :-) kh. Birgitte

    SvarSlet